kirándulás - természetjárás

vagabundus

vagabundus

Visegrád

2012. június 01. - xbroad
Nagyon szeretem Visegrádot. Minden évben elmegyek barangolni a környékére. Nehéz néhány mondatban bemutatni egy várost, amely történelmi és műemlékekben olyan gazdag mint Visegrád, és ráadásul a város közvetlen és távolabbi környezete is természeti szépségek sokaságát kínálja befogadásra. Ezt hívják a bőség zavarának.

Visegrádot minden évszakban érdemes felkeresni. Csodálatos.

A várat 1009-ben említik először. A Salamon torony és a többi erődítmény a tatárjárás után épült ki. A XIV-XV. században, majd száz évig, Visegrád volt a magyar királyok hivatalos székhelye. A város Mátyás király idejében élte fénykorát.

A Fellegvárba szerpentinen, autóval is fel lehet jutni. A vár meglátogatása után a panoráma úton érdemes leereszkedni vissza a Duna partjára. A kép egy autós pihenőben készült a szerpentin mellett. A Dunakanyar.

Szemben van Nagymaros. Nagymaros a Börzsöny kapuja. Itt kel át a Dunán az Országos Kéktúra útvonala. Még szerencse, hogy jól működő rév (kompátkelő)  segíti az átjutást.

A Fellegvár. A kilátások elvarázsolják a kirándulókat. :)

Egy frissítő kávé a Nagy-villám étteremben. Közben lehet szemlélődni. Az ott a vár, egy csak innen látható perspektívában.

Visegrád  Nagymarosról, illetve a Nagymaros fölötti gerincről.

Nyári nagy melegek idején kellemesen lehet hűsölni a Szentendrei-sziget csúcsán. Közben lehet gyönyörködni a Fellegvárban.

Késő nyári délután a bobpálya oldalában. Az árnyékok megnyúlnak, a hőség szelídül.  Nincs hová sietni.

Visegrád a Borjúfőről. A Borjúfő egy 390 méter magas csúcs Visegrádtól vagy három kilométerre. Ha szeretnéd meghódítani, kövesd a kék jelzést.

Kilátás a Borjúfőről Visegrád irányába.

A nagymarosi partról így néz ki a Fellegvár és a Salamon torony.

A Salamon torony. Innen bevehetetlennek tűnik.

A komp. Míg várakozol az indulására, ehetsz, ihatsz mindkét oldalon. Nem csak lángost.

A vár kapuja télen. Téli napfény, csalóka.

Amikor nagyok voltunk. A XIV. század. "magyar tenger vizében hunyt el éjszak, kelet s dél hulló csillaga" (Petőfi) Emléktábla a Salamon torony udvarán.

Megérkezett egy hózápor. A simogató téli  napsütés véget ért. :(

A bejegyzés trackback címe:

https://vagabundus.blog.hu/api/trackback/id/tr9214049376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása