kirándulás - természetjárás

vagabundus

vagabundus

Somoskő, a vár

2012. július 05. - xbroad
Somoskő Salgótarján része. A község a szlovák-magyar határon fekszik. A vár már szlovák területen áll. Ugyancsak szlovák területen található a híres-nevezetes bazaltorgona.

A vár a XIII. században épült. A hűbéri rendszerben hol az egyik, hol a másik hűbéres tulajdonában volt. A politika nem mai találmány. Vagyonnal is láncba lehet verni embereket, tudták ezt már akkor is.

A Rákóczi szabadságharc után a várat királyi parancsra lerombolták a többi magyar várhoz hasonlóan. Valahogy mindig nagyon kihúztuk a gyufát. Hja, a magyar virtus ... a szabadságharcok.

A trianoni hatalmasok nem Magyarországnak ítélték Somoskőt, hanem Csehszlovákiának. Aztán, ha igazak, amik írva vannak, sikerült "visszavásárolni" Somoskőt, a vár nélkül. Hát ez sem új. :)


Somoskő tornya.

Somoskő vára. A tábla mindent elmond, amit Somoskőről és a várról tudni illik.

Egy torony, egy kopjafa, egy dombormű és fák. Ja, padok is. Szinte Svájc.

A leírások szerint a képen látható úrnak köszönhető, hogy Somoskő újra magyar község. Egy életmentő műtétért cserébe ...

A határkiigazítás emléktáblája a kopjafán.

Az aradi tizenhármak és az első felelős magyar miniszterelnök, Batthyány Lajos emlékhelye. Kivégezték őket 1849. október 6-án.

Somoskői harangláb. A lépcső a Petőfi kunyhóhoz vezet. Petőfi ezen a környéken is "csavargott" az 1840-es években. A kunyhó emlékhely.

Olyan tajgás. Vagy nem? :)

Petőfi emlékére.

A feljárat a várba. A feljárat már a szlovák oldalon van.

Belső várlépcső. A gyomirtás sok helyen megoldatlan, nem csak Somoskő várában. Pénzbe kerül.

Egy másik, közeli vár: Salgó vára.
Somoskő látképe a várból.
Salgó vára a várfalról.

A várudvar.

Kilátás Szlovákia felé.

Ez a völgy egy tanvölgy. Egy tanösvény vezet le a völgybe, majd fel. Bemutatja a környék vulkanikus történetét, a különböző kőzeteket, kőmezőket. Kőpark tanösvény.

A bazaltorgona aljánál. A kép jobb alsó szélén, a pad mellett szakad le az ösvény a völgybe. Ahogy számoltam, legalább háromórás út. Lefelé egy óra, felfelé kettő. :)

Így néz ki egy bazaltorgona.

Ez függőleges, nem vízszintes. Csak a tisztánlátás érdekében mondom.



A bejegyzés trackback címe:

https://vagabundus.blog.hu/api/trackback/id/tr7814049300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása