kirándulás - természetjárás

vagabundus

vagabundus

A turistajelzések

2012. július 10. - xbroad
Ebben a bejegyzésemben röviden szeretném  áttekinteni a turistautakon alkalmazott jelzéseket. Jó, ha tudjuk, hogy az egyes jelzések milyen jelentést hordoznak. Megpróbálom a jelzéseket természetes környezetükben bemutatni, hogy el tudd képzelni a jelzés alapján való tájékozódást. Ne feledd: jelzéstől jelzésig haladj, ne az utat kövesd!

A legfontosabbak a sávos jelzések. Színük lehet kék, piros, sárga, zöld. Ez a sorrend az utak jelentőségét is jelzi, mint a közutaknál. A + jel a színnek megfelelő út két pontját köti össze, általában lerövidíti. A négyzet jelölés "közeli" távolságban lévő lakott településre, szálláshelyre vezet.

A jelzések nyíl alakkal figyelmeztetnek arra, ha le kell térni valamilyen irányba. Akkor is, ha az út nem a nyíl irányába folytatódik. Ez számtalanszor előfordul.

A kör alakú jelzés, vagy pötty forráshoz, kúthoz vezet. Színe annak az útnak a színével egyezik, amelyikből kiágazik.

A jelzéseket nem csak fákon helyezhetik el, hanem minden alkalmas tereptárgyon. Falakon, sziklákon, köveken,  oszlopokon, stb.

Ez például egy kerékpárút jelzése a Dunakanyarban. Egyértelmű. Gyalogolni szabad rajta.

A hegycsúcsra vezető ösvényeket háromszöggel jelölik. A szín egyezik az alapút színével.

Vannak különleges jelzések is. A Gyöngyök-útja zarándok út jelzése a sárga gyöngykör. Az "L" alakú jelzés romhoz, épülethez vezet, az "omega" jel pedig barlanghoz, üreghez.

Sáv jelzések és egy háromszög. Itt kell feltérni a Vadálló-kövekhez és a Prédikálószékhez.

A befejezetlen kör körutat jelez, amelyen körbe lehet menni, azaz visszatérünk a kiinduló pontunkra. Téry-út.

Nem csak turista jelzésekkel, hanem táblákkal is segítik a tájékozódást. A Görgey-bérc Visegrád mellett.

Az országos kéktúra jelzése és a Gyöngyök-útja zarándok út jelzése Pilisborosjenő mellett. Ezen a szakaszon együtt halad a két út.

Országos kéktúra pecsételő hely. Ha felkerested az összes pecsételő helyet az országban, jelvényt igényelhetsz.

Irányító táblák a Börzsönyben. Én soha nem tudom tartani a "szintidőket". Aki méri, az biztosan hétmérföldes csizmában túrázik. :)


Térképen a turistautat piros vonal jelzi, és a "sáv" színe rövidítve fel van tüntetve mellette. Pl: P=piros, K=kék. A térképek sok más információt is tartalmaznak léptéktől függően.


Egy hatvanezres térkép jelzései. Mérhető rajta a távolság, és a szintvonalak sűrűségéből tudunk következtetni a terep nehézségére.

A negyvenezres térkép sokkal részletesebb, több információt tartalmaz.

A negyvenezres térkép jelmagyarázata is sokkal részletesebb.

A legjobb navigáció egy túra GPS. Az emberiség egyik legnagyobb találmánya. :) Minden információt tud, amire szükségünk lehet egy túra során. Figyelemmel arra, hogy mennyibe kerül egy térkép, hány térképet kell venni, hogy Magyarországon eltájékozódj, nem beszélve a papír alapú térképek tartósságáról, részemről azt ajánlom, hogy ha komolyabban szeretnél túrázni, akkor vegyél egy GPS-t.

Ha még ismerkedni szeretnél a jelzésekkel:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Turistajelz%C3%A9sek_Magyarorsz%C3%A1gon

http://turistautak.hu/wiki/Turistajelz%C3%A9sek_sz%C3%B6veges_megjelen%C3%ADt%C3%A9se


Lívia, hogy természetes körülmények között be tudjuk mutatni a barlanghoz vezető ösvény jelét, megküldte a blog részére. Küldött még további három kék jelzést is. A jelzések a Dél-Dunántúli Kéktúra útvonalán kerültek felvételre. Köszönjük szépen. :)

Kék jelzés sziklán.

Kék jelzés fatörzsön.

Pecsételő az Írott-kőn.

Na, ilyen egy szép barlang jel. :)

A bejegyzés trackback címe:

https://vagabundus.blog.hu/api/trackback/id/tr5414049288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Névtelen 2013.05.23. 15:51:59

azt a kis "szintvonal-diagramot" a jelmagyarázat alján hogy hívják, mire való?

Sándor 2013.05.31. 18:31:01

:) A szintvonalak sűrűségéből lehet következtetni arra, hogy az emelkedő vagy lejtő milyen meredek. :)
süti beállítások módosítása