kirándulás - természetjárás

vagabundus

vagabundus

Bózsvától Vágáshutáig

2012. július 26. - xbroad
Bózsva, Kishuta, Nagyhuta és Vágáshuta az Országos Kéktúra egy 15 kilométeres szakasza, amelyen volt szerencsém végig menni. A túra során készítettem néhány képet, azt szeretném megosztani a kirándulást kedvelőkkel.

A szakasz az Országos Kéktúra északi-keleti vége közelében található. Leginkább az ott élő emberek szép iránti vágyódása és kedves humora ragadott meg. Na, meg a Zemplén.

Bózsva két különálló településből állt össze, Kisbózsvából és Nagybózsvából. Bózsva ősi árpád-kori település. Bózsva nevezetességei a Bózsvai-szikla és az 1927-es tűzoltó fecskendő.

Kishuta a XVIII. században jött létre. Szlovák nemzetiségű üveghuta munkások alapították. Legfőbb nevezetessége a római katolikus templom.

Nagyhuta szintén a XVIII. század óta lakott, hasonlóan Kishutához. Itt is üveghuta működése segítette a település kialakulását.

Vágáshuta szintén a XVIII. században oda telepített üveghutából alakult ki. :) A falu nevezetessége a római katolikus templom és az út mellett felállított faragott szobrok. A faluban hagyományőrző kör működik, amely aktívan szervezi a közösség kulturális életét. Találkozókat, falunapokat szerveznek, csinosítják a települést, turista csalogató tanösvényeket alakítanak ki.

Összefoglalóan megállapítom, hogy a "huták" a XVIII. században  kerültek alapításra, eredendően üveghuta munkások települései voltak.


A bózsvai faluház. Egy faluházban sok információt szerezhetsz. Programokról, látnivalókról, szállásról.

1927-es tűzoltó szivattyú (pumpa). Láncra van verve. Azt gondolom, hogy nem a közbiztonság indokolja, hanem a balesetveszély.

A vendégház, ahol aludtam. Színvonalas, nem drága, kényelmes, panorámás nappalival. :)

A Bózsvai-szikla.

A bal oldalon pihenőpad és információs tábla. Ha pihentél, sétálj fel a szikla tetejére és nézz körül!

A szikla mellett halad el a kék sáv jelzésű út, azaz az Országos Kéktúra útvonala.

Pihentető, ligetes, világos ösvény.

A kishutai római katolikus templom. A templomkert gondozott. Látni, hogy van gazdája.

Felhívnám a figyelmedet a kerítésoszlopok végén található keresztekre. Egyedülálló. :)

Kishutai pihenőhely. Kerekes kút paddal. A villanyoszlop takarja, de még a szemetesnek is van esővédő teteje. Ha jól emlékszem, a kút vize iható.

Ilyen virágládákat csak itt lehet látni és a Basina-völgyben. "Kereke" csak az itteninek van. :)

Vágáshuta előtt megnyílt a rengeteg, vethettem egy-két pillantást a közeli hegyekre.

Faragott szobor Vágáshután.

Ez a tábla meglepett. Egyébként is szoktam köszönni mindenkinek a kis falukban, de a tábla olvasása után volt, hogy kétszer is köszöntem egymás után. A faragó tréfás kedvében volt. Figyeld csak meg az "N" betűket! Hm? Mi a véleményed?

Még egy faragott szobor.

A vágáshutai római katolikus templom. Körülötte temető.

Egy harcias helybéli ágyúval védi otthonát. Szaporáztam lépteimet.

Mikor jobban megnéztem, akkor vettem észre, hogy parasztszekérből való a kereke és több alkatrésze is. Legfontosabb alkatrésze pedig szennyvíz elvezetésére szolgáló cső. :) Lassítottam.

A bejegyzés trackback címe:

https://vagabundus.blog.hu/api/trackback/id/tr6514049244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása