kirándulás - természetjárás

vagabundus

vagabundus

A Paprikás-patak, a Rózsika-forrás és az Alsó-Jegenye-völgy

2012. november 14. - xbroad
A Paprikás-patak a Les-hegy és a Felső-Patak-hegy észak-nyugati oldalán folyik körbe. Valahol a Hármashatár-hegy oldalában ered, és a solymári vasútállomás környékén beleömlik az Aranyhegyi-patakba.  Az Aranyhegyi-patak pedig az újpesti vasúti híd mellett beleömlik a Dunába. Így függnek össze a patakok.

A Paprikás-patakon van egy kis vízesés. Az útról nem látni, de magát a patakvölgyet sem. Szerényen meghúzódnak a fák takarásában. Alig találtam meg a patakvölgy bejáratát. A patakvölgy bejárata az N47 34.565 E18 56.328 koordinátáknál található. Van itt egy Shell benzinkút is, parkoló is, kényelmesen parkolhatsz. A parkoló nem a benzinkút parkolója. Busz is jár erre, a 64-es és a 164-es. A solymári vasútállomástól gyalog sincs messze.

A patak völgyében felsétáltam az Alsó-Jegenye-völgyig és vissza. A patak völgyében ered a Rózsika-forrás. Szép forrás. Január vége volt, de nem volt rossz idő. A túra hossza oda vissza kb. 4-5 kilométer. Kedvelt kiránduló illetve sétáló hely. Nem kell extrém domborzati viszonyokra számolnod. Szép kirándulást!


Ahogy letérsz a solymári Rózsika utcából a Paprikás-patak völgyébe, szinte minden átmenet nélkül a természetben találod magadat. Csend vesz körül, csak a patak vizének halk csobogását hallod. Ez itt a sárga és a kék "Mária" jelzés. A két út együtt halad.

Rövidesen eléred a vízesést. A patak halk csobogása zúgássá erősödik. A vízesés jól körbejárható. Minden oldalról megközelíthető.

Szemből is megszemlélheted.

Alulról is megnézheted, ha leereszkedsz a víz szintjéig. 

Felülről is rácsodálkozhatsz. Egy vízesés arra való, hogy jól szemügyre vegyük minden oldalról.

Az ösvény többször is érint kisebb dolomitbányát. Az otthagyott bányák suvadnak. A meredek oldalak az erózió következtében leszakadnak, feltöltik az ösvényt.

Itt jól látható a suvadás. Az ösvényről el kell takarítani a törmeléket, hogy járható maradjon.

Ez a műtárgy már nem is korlát, inkább híd.

A Rózsika-forrás. A forrás előtti térség teljesen le volt fagyva. Csúszott ám!

Rózsika önti a vizet.

Nem voltam egyedül. Népesebb csoportokkal is találkoztam. Egészen kicsi gyerekek is voltak a csoportban.

A patakvölgy kiszélesedett.

Megérkeztünk az Alsó-Jegenye-völgybe. Ez egy rét.

A rét közepén áll egy ilyen színes szalagos oszlop.

Fát ültettek a millennium évében Solymáron született gyerekek tiszteletére.

Erre is járnak erős emberek. Eltörte.

Egy szépséges kis híd, napsütés foltokkal.


A bejegyzés trackback címe:

https://vagabundus.blog.hu/api/trackback/id/tr514049022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Unknown 2017.06.30. 07:31:28

Sajnálatos,hogy tele van szeméttel..sokat veszít így a vonzerejéből..Gondolom nincs gazdája..
süti beállítások módosítása