kirándulás - természetjárás

vagabundus

vagabundus

Kirándulás a Gellért-hegyen

2012. november 30. - xbroad
"A Gellért-hegy Budapest I. és XI. kerületében a Duna jobb partján álló, 235 m magas kiemelkedés. A Dunára néző meredek sziklafala és a tetejéről nyíló pesti panoráma páratlan látvány. Budapest ékkövének is szokták nevezni. Az UNESCO a Gellért-hegy tetején fekvő Citadella erődjével, a budai Várheggyel és a Duna két partjának panorámájával együtt a Gellért-hegyet 1987-ben a Világörökség részévé nyilvánította.

A Gellért-hegy ma a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozik. A környezet már rég nem a természetes, de egyes – főleg a nehezen hozzáférhető – helyeken megmaradtak az eredeti élővilág egyes képviselői. Ilyenek például a kőris- és hársfák, a karsztbokorerdők és a gyertyános-tölgyesek. A meredek, sziklás keleti részeken még fennmaradt a dolomitsziklagyep, a csikófark (Ephedra distachya), és a Magyarországon csak itt élő sárgás habszegfű." (forrás: hu.wikipedia.org)


Ez a hegy a Gellért-hegy. A tetején a Citadella és a Szabadság-szobor. Látható még a képen a Gellért-szálló, a sziklatemplom és a Szabadság-híd. Stb.

A sziklatemplom bejárata. A bejárat sokáig be volt betonozva, nem lehetett látogatni a templomot. Most, a belépő kifizetése után be lehet menni. A hitéletet gyakorlóknak nem kell belépti díjat fizetni. Vajon, hogy tesznek különbséget?

Turisták ismerkednek államalapítónkkal. A szobor a sziklatemplom előtti teraszon áll.

A Szabadság-híd a teraszról. Szerintem a legszebb híd a Dunán. Szerinted?

Kiépített és jelzett út (Z és Z 3) vezet fel a hegyre. Az úton lehet gyönyörködni fővárosunk panorámájában. A látvány szép. 

Az Erzsébet-híd és a szállodasor. 

Fejünk felett a Szabadság-szobor.

A Gellért-hegyi Szabadság-szobor Budapest egyik jelképe, felemelt kezében pálmafaágat tartó nő alak, Kisfaludi Stróbl Zsigmond 1947-ben elkészült alkotása. Az eredeti, több kisebb szobrot is magába foglaló kompozíció hivatalos elnevezése Felszabadulási emlékmű volt; a német hadsereget Budapestről kiverő szovjet hadsereg haditettének emlékére állították. A kommunista rezsim bukása és a szovjet „felszabadítás” átértékelése után a szoboregyüttest jelentősen átalakították és a szovjetekre való utalásokat eltávolították. (forrás: http://hu.wikipedia.org)

Itt fenn mindig nyüzsögnek a turisták.

Harci emlékek. 

Budapest látképe a Citadellától.  A látvány szép.

A budai Várnegyed. De látszik még a Hármashatár-hegy is.

Városnéző buszok. Nem szeretem őket. Szerintem csúnyák, zajosak és szagosak. A szervezők leszólítják a potenciális utasokat az Andrássy úton ... 

A hegy túlsó oldalán.

A hegy túlsó oldalán gyönyörű, rendezett pihenőpark található.

Itt már csendesedik a nagyváros zaja. Itt akár pihenni is lehet.

Kutyasor? Szoborjátszótér. Képzelj rá gyerekeket!

Néhány fa már őszi gúnyát öltött.

Lassacskán visszaérek a sziklatemplomhoz. 

Ez a hegy a Gellért-hegy.

A bejegyzés trackback címe:

https://vagabundus.blog.hu/api/trackback/id/tr6014048996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Névtelen 2013.01.19. 13:39:38

Csodálatos felvételek, nagyon köszönjük a kirándulást.

Sándor Széles 2013.01.19. 16:50:02

Örülök, hogy velünk tartottak! :)
süti beállítások módosítása