kirándulás - természetjárás

vagabundus

vagabundus

Téli túra a Rám-szakadékban

2012. december 24. - xbroad
A Dömös közigazgatási területén húzódó Rám-szakadék a Rám-hegy tömbjébe vágódó Három-forrás-völgy különösen szép, egyik leglátogatottabb és vadregényes része.

A terület a Pilisi Parkerdő Zrt. kezelésében van. A terep Magyarország legnehezebben járható (vagy más szempontból legérdekesebb) turistaútvonala. Néhány helyen több méternyi, patak által vájt és folyamatosan nedves sziklafalon át vezet az út.

A turisták közlekedését kiépített korlátok, kapaszkodók segítik elő. A meredekebb részeken, a kapaszkodóknál pedig kőbe vájt kisebb üregek biztosítják lépcsőszerűen a kirándulók biztonságos feljebb jutását. A zuhatagok mellett több helyen is biztonságos létrák adnak segítséget a több méteres szintkülönbségek legyőzésére, bár a köveken szétfröcskölő víz ennek ellenére is összevizezheti a ruhákat. (Javasolt a vízálló bakancs használata.)

A területet évente több, mint 60 ezer kiránduló keresi fel. Főként hétvégéken az igen nagy turistaforgalom miatt problémákat okozott az, hogy a szurdokban mindkét irányban közlekedtek.


Figyelem!
A balesetek elkerülése érdekében ajánlatos betartani az alábbi tanácsokat:

•A balesetek elkerülése érdekében és a jelentős turistaforgalom miatt a Rám-szakadék zöld jelzésű turistaútján kizárólag alulról felfelé, azaz Dömös felől Dobogókő irányába haladjanak! Dobogókőről Dömös irányába lefelé a Lukács-árokban vezető sárga turistajelzést válasszák!
• Esős, havas időben ne induljunk el a Rám-szakadékba!
• Mindvégig kövessük a turistajelzést! Ne kíséreljünk meg a szakadékból ki-, illetve oda bemászni, mert rendkívül balesetveszélyes!
• A terepviszonyoknak megfelelő lábbeliben vágjunk neki az útnak!



Dömösről a Z jelzésen haladj déli irányba. Úgy másfél kilométer múlva eléred a Szentfa-kápolnát. Itt egy komolyabban kiépített pihenő vár rád. Utad a Rám-szakadék bejáratáig a Malom-patak völgyében halad. A Szentfa-kápolna közelében érdemes jobban körülnézni.

A Szentfa-kápolna szomszédságában találod a Kaintz György-forrást. Most éppen csak csordogál.

A forrás fölött nő a Szentfa. Innen indul a P3 jelzés a Vadálló-köveken keresztül a Prédikálószék csúcsára. Ez az egyik legkeményebb csúcsút Magyarországon. Nem hiszed? Próbáld ki. Tényleg fogsz 4kézláb is mászni. :)

Nagyon hangulatos a Szentfa-kápolna környéke. Minden a pihenést szolgálja. Több bográcsozó hely is kialakításra került. Nyáron is jó hely. :)

A Szentfa-kápolnától egy kilométerre találod a Rám-szakadék bejáratát. Itt is van kiépített pihenő. Szusszanj egyet. Olvasd el a táblák intelmeit és vedd komolyan a leírtakat. Ne hősködj, ne légy felelőtlen. Télen és esős időben a Rám-szakadék igenis veszélyes.

A szakadék hossza közel 2 kilométer. Mire felérsz a felső pihenőhöz, öt kilométert mentél kemény, esetenként kifejezetten fárasztó terepen. És még vissza is kell menned. Oszd be az erődet. Mire visszaérsz Dömösre 10 kilométert haladsz. Lefelé is húzós. A Lukács-árok is. 

Van ösvény, csak most nem látszik a hótól. Az út patakvölgyben vezet.

Sziklafalak hajolnak föléd. 

Van, hogy vízesés mellett létra vezet egy magasabb szintre. Nyáron is nedves és csúszik. Télen jeges esetenként. Ha sok a víz a patakban, te is vizes leszel. Nagyon. :)

Itt kapaszkodhatsz a korlátba, de a bakancsod nedves lesz. Ha magas a patak vízszintje, akkor jobban elázik a bakancsod.  

Most lefelé fényképezek, de már közel a felső pihenő. A fényképezés arra is jó, hogy közben megpihenek :).

Télen csúszik nagyon. Óvatosan kell haladni.

A lankásabb szakaszok alkalmat adnak egy kis lazításra.

Mindig megcsodálom, ha ilyet látok. A fák nagyon tudnak kapaszkodni. Hihetetlen életerejük van.

A felső pihenő szintjén. Mivel nem volt tömeg, a szakadékban mentem vissza. Ott valamivel rövidebb, mint a S jelzésen a Lukács-árokban.


A bejegyzés trackback címe:

https://vagabundus.blog.hu/api/trackback/id/tr3614048966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása