kirándulás - természetjárás

vagabundus

vagabundus

Vajdahunyad vára

2013. február 12. - xbroad
A Vajdahunyad vára (hivatalos nevén Történelmi Épületcsoport) Alpár Ignác építész által alkotott épületegyüttes a budapesti Városligetben. Budapest XIV. kerületében, a Városligeti-tó ún. Széchenyi-szigetén található. Négy hídon keresztül közelíthető meg.

Az 1896-os millenniumi ünnepségek tiszteletére olyan épületegyüttest kívántak létrehozni a magyar fővárosban, amely „három dimenzióban” ábrázolja a magyar építészet ezeréves történetét.

A 21 részből álló Történelmi Épületcsoport a millenniumi ünnepségekre a szoros határidő és a költségtakarékosság szempontjai miatt ideiglenes jelleggel, főleg fából készült el. A nagy sikerre való tekintettel 1904 és 1908 között Alpár vezetésével tartós anyagokból építették fel.

Nevét a legjellemzőbb részéről, a vajdahunyadi várat mintázó főhomlokzatáról kapta.

Forrás: http://hu.wikipedia.org/


Vajdahunyad vára. A tornyok mindegyike másol egy "igazi" tornyot.

A főbejárat. 

A Tompa-torony és a vajdahunyadi vár másolata.

A Hidas- vagy Nyilaskapu – szélessége 10,5 m. A csapórács csak imitált: nem ereszthető le és nem zárható be. A felette lévő ostromfolyosó, lőrések és bástyafalak a diakovári püspöki várból valók. Balra a Segesvári-, jobbra a Tompa-torony látható.

Oszlopsoros-bolthajtásos erkély. Gótikus rész.

 A Jáki-kápolna – alaprajza a lébényi templomét, kapuzata a jáki apátsági templomét utánozza. A kápolna valódi, felszentelt római katolikus miséző hely. A Kassai téri plébániához tartozik, minden vasárnap szentmisét tartanak benne. Gyakran rendeznek benne esküvőket, koncerteket.

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum épülete valódi osztrák barokk stílusú palota. A főbejárat fölötti kupola a gyulafehérvári Károly-kapu után készült.

Anonymus, vagy Bele Regis Notarius, Béla király Névtelen Jegyzője szobra. Ligeti Miklós alkotása.

Gyönyörű.

A hátsó kapu. 

A bejegyzés trackback címe:

https://vagabundus.blog.hu/api/trackback/id/tr8114048936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása