kirándulás - természetjárás

vagabundus

vagabundus

Az "új" Nemzeti Színház

2013. február 17. - xbroad
Az új Nemzeti Színház építése kalandos történet.

Az engedélyezési- és kiviteli tervek alapján 1985-ben az építésügyi hatóság kiadta az építési engedélyt, az építkezés azonban nem jutott tovább néhány fa kivágásánál. Gobbi Hilda színésznő is, akinek a közbenjárására a régi épület néhány jellemző részletét sikerült megmenteni a pusztulástól, sürgette az építkezést már az előző épület bontása óta, valamint téglajegyek kibocsájtásával is hozzá kívánt járulni az új épület építési költségeihez.

1988-ban új helyszín-kijelölő pályázatot írtak ki, amelyen a szakmai zsűri a lipótvárosi, Erzsébet téri helyszínt tartotta legmegfelelőbbnek.

1997-ben Bán Ferenc építész munkáját ajánlotta megvalósításra az építészeti tervpályázat bírálóbizottsága. 1998-ban az új Nemzeti Színház építése elkezdődött, az új kormány azonban az építkezést leállította, és új helyszínt jelölt ki. A kultuszminiszter indoklása szerint a belvárosi Erzsébet tér környezetvédelmi és közlekedési szempontból nem felel meg a célnak, ezen kívül a színházépület megépítése az eredeti tervek szerint túl drága.

1999-ben megkezdte működését az Új Nemzeti Színház Megvalósítási Iroda, amely Siklós Mária építészt bízta meg a Duna-parti helyszínen megépítendő Nemzeti Színház terveinek elkészítésével. A Nemzeti Színház 2002. március 15-én nyitotta meg kapuit Budapest, IX. kerület Bajor Gizi park 1. szám alatt.

Külső megjelenésében az épület egy hajó képzetét kelti, amely a Dunán ringatózik. Az építmény egészét körülölelő kertben szoborpark kapott helyet, ahol a közelmúlt legendás színészeinek bronzba öntött életnagyságú szobra látható.

Forrás: http://hu.wikipedia.org/

Ugyancsak hosszabb ideig tartott, amíg a környezet színvonala elérte azt a szintet, ami minimálisan megillet egy ilyen intézményt. A Soroksári út forgalma, panorámája és illata nem éppen színház barát. Már csak egy tömböt kell beépíteni. Ja, és időszerű lenne a parkoló rendezése is. Ugye?

2009. tavasza. A színház hajót formázó épülete. A medence tele van vízzel.

A medence túloldalán még csak egy ideiglenes kerítés takarja a Soroksári utat.

Sinkovits Imre szobra. A háttér sajnos még a Soroksári út.

2010/2011 tele. A medence télen is tele volt vízzel. Klassz volt, ahogy a kis vízesések eljegesedtek.

Már több épület felépült a színház kertje és a Soroksári út között. Balra középen Sinkovits Imre Mózes szobra. Jobbra még építőanyagokat raktároznak az épülő irodaház elkerített területén.

2012. májusa. Kialakult a dolog! :)

Esővédő a bejárat fölött.

A főbejárat. A művészbejáró jobbra, hátul van.

Irány észak!

Kocsifeljáró a VIP vendégek részére.

Jó ideje nincs víz a medencében. Vajon mi az oka? Pénz?

Függöny fel!

A színházak nélkülözhetetlen alakja, aki nélkül nincs előadás.

A sarkon van a művészbejáró. Van egy zikkurat a színház mellett. Bábel tornya is ilyen épület lehetett, mint a zikkurat, csak kicsit magasabb.

Budapest látképe is gondoskodik a színvonalas környezetről. 

Ilyen feliratok is vannak. Pénz?

A HÉV síneken híd vezet át. A hídról jó a kilátás.

Tavaly ősszel. 

Nem gondoltam volna 2009. tavaszán.

A környéken dolgozók hamar megkedvelték a sétányt. Ebédidőben mindig csúcsforgalom van.

A bejegyzés trackback címe:

https://vagabundus.blog.hu/api/trackback/id/tr5614048934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása