kirándulás - természetjárás

vagabundus

vagabundus

A Vaskapu menedékház

2013. március 26. - xbroad

A Vaskapu csúcsán áll egy helyi építészeti örökségi védelem alatt álló, kétszintes menedékház. A rendszerváltás óta a Pilisi Parkerdő Zrt. tulajdona. Ez közadakozásból és társadalmi munkával 1914 áprilisa és júniusa között épült fel. A menedékházat Brilli Gyuláról, az Esztergomi Turista Egyesület vezetőjéről nevezték el, majd 1948-ban nevét Király Albert Turistaházra módosították, a Természetbarátok Turista Egyesületének egyik alapítója után. Mindkettőjükről emléktábla emlékezik a ház falán. A közelmúltig a menedékház bérlői, üzemeltetői éjszakai szórakozóhelyként működtették.

A turistaháztól körülbelül 50 méterre áll Szűz Mária életnagyságú szobra, alkotója ismeretlen. 1921. április 8-án állították a román megszállás elmúlásának emlékére.

Forrás: itt.

Mióta ismerem a turistaházat, lehet annak vagy 10 esztendeje, még nem láttam nyitva. Különösebben nem lepett meg, mert rengeteg bezárt turistaház nem üzemel valami ok folytán. Aztán hallottam, hogy valakik felújították és megnyitották. Én pedig felnéztem, hogy mi is történt valójában ...


A menedékház és a kilátó a Vaskapun. Autóval is könnyen megközelíthető. 

Egy kis állatkert került kialakításra a legkisebbek nagy örömére.

A kilátó is felújításra került.  Újdonság a két dézsa.

A menedékház a teraszról szemlélve. Szépen felújításra került.

Két vadi új jurta növeli a férőhelyek számát.

A dézsák. Aki akar fürödhet.

A víz hívogatóan tiszta, szellő sem rezdül.

A jurták és az étterem ablakai.

Az "ivó". A falakon turistatörténelem.

Az étteremben csak az az egy asztal volt szabad, ami az ajtóban látszik. Az ivóban ittam egy kávét. Az fincsi volt. Úgy hallom, hogy jól főznek.

A fedett terasz és vendégek.

Szép, rendezett a terület.

Kémlelés Esztergom irányába. Meglehetősen párás, ködölő idő volt, nem is erőltettem a fényképezést.

A menedékház hátulról.

Még udvart is kialakítottak a nyílt tűz szerelmesei számára.

A bejegyzés trackback címe:

https://vagabundus.blog.hu/api/trackback/id/tr1114048902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása