kirándulás - természetjárás

vagabundus

vagabundus

Az ócsai láperdő (Selyem-réti tanösvény)

2013. május 04. - xbroad
Az Ócsa környéki lápmedencéket az Ős-Duna hozta létre sok ezer évvel ezelőtt. Az egykori Duna-meder kavicstakarója képezi az altalajt, melyen a vízi szervezetek és élőlények maradványaiból vizet alig áteresztő málladék jött létre, szigetelve a mélyedéseket. A Gödöllői-dombvidék és a Duna-Tisza közi hátság talajvize a föld alatt 10-15 m mélyen, délnyugati irányba lassan a Duna-meder felé szivárog.

Ahol a hátság dombjai véget érnek és találkoznak a Duna sík árterével, Ócsa alatt ez a talajvíz a felszín közelébe, néhol egyenesen a felszínre jut. Így a szigetelt mélyedésekben, a vízborítottság szinte mindig állandó. Ilyen helyeken alakultak ki a lápok, vagy ha a vizesedés egész régiót érintett, a lápvidékek. A lápokon az elhalt növényekből származó szerves anyag egész évben oxigéntől elzárva víz alatt van, nem bomlik el, hanem egy sötét színű, nedvszívó, rostos szerkezetű anyaggá, tőzeggé alakul.

A tőzegen speciális igényű növények - "lápi ritkaságok" - telepedtek meg. A láp nehezen átmelegedő, vizes, hideg talaján ezek túlélték a jégkort követő felmelegedést, vagyis a lápi növényfajok egy része hazánkban jégkori maradványnövény. A jégkorszakot követő idők képe, a változatos növényzethez és mikroklímához kötődő állatvilág is megmaradt, mely fajban és egyedszámban is igen gazdag. Különösen az Alföld lecsapolt mocsárvilágával eltűnő halfajok, kétéltűek, hüllők, rovarok, madarak nagy fajszáma jellemző. A talajban élő ízeltlábúak egy négyzetméterre eső példányszáma az országban itt a legmagasabb.

Forrás: Itt.

A Selyem-réti tanösvény első táblája. A rutinosabb kirándulók már ismerik a szokásokat. Azért fusd át. Az ösvény kezdeténél le lehet parkolni.

Vadetető a nagyvadak számára egy hatalmas, kidőlt fa közelében. A kidőlt fákat mostanság ott szokták hagyni, hogy biztosítsák a fajok életterét. Ezt hívják biodiverzitásnak. (EU)

Kettesben is jó itt andalogni.

A lápon sok mocsári gólyahír virít. Nagyon feldobják a környezetet.

Láp és erdő. Láperdő.

Egy csoport is haladt az ösvényen. Jöttek kicsit ejtőzni a Selyem-rétre. Bogrács, mozgás ... stb.

Az ösvényt keresztező patakon híd vezet át.

Ez itt a Selyem-rét.

A csoport letáborozott, mi egy icipicit tovább mentünk. De tényleg nem sokat.

Ez az alkalmatosság olyan, mint egy vadászles. De, miért ilyen alacsony? Biztosan kis vadra lesnek belőle.

Van focipálya, tényleg le lehet mozogni a bográcsozást.

Egy gyönyörű "pompakút". Sajnos vizet nem adott, csak hangokat.

Tavasz a láperdőben.

Mind a ketten megijedtünk. Beúszott egy fatörzsig és folytatta a napozást.

A Selyem-réten kirándultunk Ócsa mellett.

A bejegyzés trackback címe:

https://vagabundus.blog.hu/api/trackback/id/tr5414048874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Richard Istvan Fucsko 2015.10.20. 20:36:12

Mennyit mászkáltunk ott, te jó ég...
süti beállítások módosítása