kirándulás - természetjárás

vagabundus

vagabundus

Öreghegyi Pincesor, Ócsa

2013. május 17. - xbroad
Ócsán a Kiss János úton haladva a falu végénél délre térve található az Öreghegy dűlő, mely csak nevében hordozza az égbe meredő ormok képzetét felidéző hegy szót. Valójában a mellette 8-10 méter szintkülönbséggel húzódó , ezred évekkel ezelőtt itt hömpölygő Duna „Alj” elnevezésű medervonulata teszi- az egyébként alföldi tájon- szemettévesztően kiemelkedetté.

A szőlőkultúra a középkori Magyarország e sík vidékén is megkapaszkodott. A hagyomány szerint Ócsán a XIII. század elején Franciaországból ide települt premontrei szerzetesek honosították meg, s ezzel együtt megjelentek a feldolgozás és tárolás épületei is. Az Öreghegy ma már megritkult szőlőinek környezetében szokatlan szerkezetű építményeket látunk. Mint hosszában megnyúlt szalmakalapok, nádtetők sűrű sora guggol egymás mellett. Közelebbről megnézve a tetők földbe vájt pincéket takarnak, melyek hazánkban egyedülálló mezőgazdasági műemlékegyüttest alkotnak.

A nádtetők, a századok emlékét hirdető pincék, menetesen lefelé haladó gádorait védik az idő viszontagságai ellen. Nyáron az eső áztató, télen a fagy szétszívó hatásától óvja a természetes falat alkotó üledékes kőzetet.
Hogy e természeti lehetőséget hány száz év óta használja Ócsa város lakossága, az teljes pontossággal nem állapítható meg, építésük a XVIII. század végétől folyamatos.

A pincék tulajdonjoga apáról-fiúra, nemzedékről nemzedékre szállt, s a birtoklás folyamatossága nem szűnt meg. Régi idők óta kellemes összejövetelek színtere volt. Itt beszélték meg a világ, az ország, főleg a helység eseményeit. Elmondták örömüket, bánatukat. A jó hangulat és a bizalmas légkör megnyitotta a szíveket, s a jó társalgásnak csak nehezen akart vége szakadni.

Forrás: Itt.

Éppen tavaszodott, amikor megérkeztünk a pincefaluba.

A pincék között szellőzőnyílások és kémények emelkednek ki a földből.

Ez egy pincelejárat, magyarul: gádor. A gádort védi a nádtető.

A tavaszi nap sugarai többeket is kicsaltak a pincefaluba. Csoport is volt. Ők kóstolgattak is.

Vannak hatalmas pincék is. A nádtetők nagysága alapján ítélve, esetenként hatalmas pincék rejtőzhetnek a föld alatt.

Ez tényleg nem pincesor, ez tényleg pincefalu.

A tavasz itt is szép.

Sok-sok pince.

A főutca.

Nem csak a pincékben, a pincék felett, között is vannak fogyasztásra kiépített helyek.

"Hosszában megnyúlt szalmakalapok."

Családi fogyasztóhely.

A szellőzők és a kémények számából és helyzetéből ítélve, az egész terület alá van pincézve.

Tavasz Ócsán, a pincefaluban.

A bejegyzés trackback címe:

https://vagabundus.blog.hu/api/trackback/id/tr914048864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása