kirándulás - természetjárás

vagabundus

vagabundus

Héregi kilátások

2013. szeptember 19. - xbroad
Héreg a Gerecse hegység keleti lábánál, festői völgyben fekvő kis település.

Héreg területe, és környéke már a rómaiak idején is lakott hely volt. Az „újhegyi” szőlő dűlőjének tetején sokáig látható volt egy sánc, ahol többször találtak római kori (Nero római császár idejéből való) pénzérméket. A tatárjárás előtt valószínűleg az ún. faluhelyi dűlőn állott a falu, de a tatárok elpusztították, s jelenlegi helyére települt újra. A község határában a hagyományok szerint a domonkos-rendi barátoknak klastromuk is volt, de nyomai már nem láthatók. Forrás: Itt.

Mi geoládát kerestünk arra. A "kesselés" többek között arra is jó, hogy ilyen csodálatos vidékre is eljutunk, ahova egyébként nagy valószínűséggel nem jutnánk el.

"Gyönyörű sétára invitállak Benneteket a Gerecsébe. A kényelmesen járható turistautak, völgyek, dombok, sziklák tarkította táj minden évszakban kellemessé teszi a kirándulást. Ha figyelmesek vagytok, sok állattal (szarvas, őz, vaddisznó, nyúl) is találkozhattok, mint az velünk mindig megtörténik. A nem messze lévő szőlőnkből gyakran rándulunk ki ide gyönyörködni a szép panorámába. Rálátni innen Tarjánra, Héregre, a Gerecse erdeire." Forrás: Itt.


Kilátás a héregi hegytetőről. Magassága 320 méter. Olyan, mintha hegy lenne. De tényleg!

Kicsit közelebbről, hogy jobban szemügyre vehessük!

A festői héregi völgy.

Háttérben a Gerecse legmagasabb pontja.

A másik irányban a lombok között ellátni Bajnáig.

A késő barokk katolikus templom. Épült 1794-ben, bővítették 1825-ben.

Rendezvényre készültek, ezért nyitva találtuk.

Szép, tiszta, egyszerű. Nagyszerű.

A templom hátulról, oldalról. Szépek a tuják is!

A református templom. Itt zárt ajtókat találtunk.

A református torony.

A bejegyzés trackback címe:

https://vagabundus.blog.hu/api/trackback/id/tr8714048822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása