kirándulás - természetjárás

vagabundus

vagabundus

Dunabogdány látnivalói

2013. április 12. - xbroad
Dunabogdány község Pest megyében, a Szentendrei Kistérségben, a Szentendrei Duna-ág jobb partján, a 11-es főút mellett helyezkedik el. A halmazos szerkezetű, párhuzamos keresztutcás település a Visegrádi hegység lábánál található, 35 km-re Budapesttől. A község területe külterületével együtt 25,5 km2, közigazgatásilag határos Visegrád, Pilisszentlászló, Leányfalu, Szentendre, Tahitótfalu és Kisoroszi településekkel.

A római katolikus templom: 1400. december 18-án IX. Bonifác pápa a bogdányi plébániai egyháznak búcsút engedélyez, amikor is a Szent Katalinról nevezett egyházról történik említés. Az új plébánia állítólag 1721-ben keletkezett. Ekkor egy minorita rendi szerzetes volt a helység lelkipásztora. A templom 1724-ben épült újjá - úgy látszik középkori maradványokból. Erre vonatkozik az 1725. évi összeírás. Ugyanitt emlékeznek meg ugyanakkor egy elpusztult dunabogdányi középkori egyházról.

A Szent Donát kápolna: Későbarokk épület, a 19. sz. elején épült. A kápolna másfél évi munka után 1829. március 29-én készült el. Jellege: a község fölött emelkedő meredek dombon épült egyhajós, későbarokk épület. Külső: keletre néző homlokzati tornya enyhe rizalittal tagoltan előreszökken, egyenes záródású kapuja fölött félkörös lunetta. Kétoldalt magas kosáríves szoborfülkék. A főpárkány fölött, az ívelt oromfalak közötti toronytesten fekvő téglány alakú ablak. A torony övpárkánya fölött körben négy félköríves harangablak. Fapárkányos, egyszerű, nyolcélű bádogsisak. Oldalain két-két egyenes záródású ablak, visszalépő, egyenes záródású szentélyén egy-egy hasonló. Körbefutó vakolatlábazat, tagolt ereszpárkány, nyeregtető.

Cirpi: A Kalicsa-patak bal partján húzódó Váradok-dűlőben a kutatások már régen tisztázták, hogy a római erődlánc egyik egységeként itt építettek katonai tábort. A Cirpinek nevezett dunabogdányi táborból már ismert volt egy i.sz. 205-ből való, Aesculapiusnak és Hygeianak emelt szentély. A romok még feltáratlanok, környékük rendezetlen, csak merészeknek ajánlott!

Forrás: itt.

Találtam még szép kis kápolnákat is a Duna-parton. 

A templomdomb lépcsője.

A római katolikus templom.

A templomkertben áll ez az emlékmű az elűzöttek emlékére. (1947-1977)

Ide is sikerült bejutnom. A templom belseje.

Szép épület kövekből rakva.

Valahogy így képzelem el a polgári összefogást ...

A Szent Donát kápolna a kálvária dombon.

A Szent Donát kápolna.

Kápolna és millenniumi emlékmű a község keleti végén.

A kápolna elülső oldala.

1701-ben épült kápolna a község nyugati oldalán.

A kápolna hátsója.

Útban a "Cirpi" felé.

A Cirpi. A romok még nem kerültek feltárásra. Forrás: http://www.geocaching.hu/.

A bejegyzés trackback címe:

https://vagabundus.blog.hu/api/trackback/id/tr7414048890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása